Οφθαλμικοί φακοί

Λέγοντας οφθαλμικοί φακοί αναφερόμαστε στους φακούς που θα εφαρμοστούν στον σκελετό που θα διαλέξετε και θα συμπεριλαμβάνουν την συνταγή σας για την διόρθωση της όρασης. Μετά την επιλογή του σκελετού ο Οπτικός θα προτείνει μία σειρά οφθαλμικών φακών έχοντας υπόψη την ηλικία, τις δραστηριότητες, το είδος του σκελετού και τις όποιες άλλες ανάγκες του εκάστοτε χρήστη. Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να συνοψίσουμε κάποιες βασικές κατηγορίες και τα προτερήματα τους.

(1)  Ύλη:
Αρχικά πρέπει να επιλέξουμε το είδος της ύλης των οφθαλμικών φακών μεταξύ των παρακάτω κατηγοριών

Κρύσταλλά: Το κρύσταλλο είναι το παλαιότερο υλικό με ευρεία χρήση και στις μέρες μας. Η κρυστάλλινη ύλη έχει το πλεονέκτημα να μην γρατσουνίζετε εύκολα με αποτέλεσμα την μακροζωία των φακών. Ένα άλλο πλεονέκτημα αποτελεί η δυνατότητα κατασκευής λεπτότερων φακών για υψηλές συνταγές καθώς διατίθεται σε δείκτες διάθλασης έως 1.9.

Οργανικά: Οι οργανικοί φακοί συναγωνίζονται με τα κρύσταλλα για την πρωτοκαθεδρία της αγοράς. Είναι αυστηρά το υλικό επιλογής για ηλικίες κάτω των 12 ετών λόγω της ασφάλειας που προσφέρουν καθώς εν αντιθέσει με τα κρύσταλλα δεν σπάνε αλλά και εάν σπάσουν δεν θρυμματίζονται. Είναι ελαφρύτεροι των κρυστάλλων μειώνοντας το συνολικό βάρος των γυαλιών κάνοντας τα πιο άνετα.

Polycarbonate: Το συγκεκριμένο υλικό προσφέρει το πλεονέκτημα του μειωμένου βάρους σε συνδυασμό με την πολύ μεγάλη αντοχή. Είναι το υλικό επιλογής για τους σκελετούς χωρίς περίγραμμα και τους σκελετούς ασφαλείας που χρησιμοποιούνται σε συγκεκριμένα επαγγέλματα και στα σπορ.

(2)  Δείκτης Διάθλασης:
Είναι ένα τεχνικό χαρακτηριστικό της ύλης που η αλλαγή του έχει σαν αποτέλεσμα την μεταβολή του πάχους των οφθαλμικών φακών. Ο δείκτης διάθλασης (δ.δ.) για το παραδοσιακό κρύσταλλο και το παραδοσιακό οργανικό είναι περίπου 1.5 . Όταν αυξηθεί αυτό το νούμερο μειώνετε το πάχος του φακού• δηλαδή ένας φακός με δ.δ. 1.6 είναι λεπτότερος από έναν ίδιας ισχύς με δ.δ. 1.5. Στα κρύσταλλα υπάρχουν φακοί διαθέσιμοι με δ.δ. έως 1.9 και στα οργανικά έως 1.74 ενώ το polycarbonate διατίθεται με δ.δ 1.58.

(3)  Επιστρώσεις:
Οι οφθαλμικοί φακοί επιδέχονται έναν αριθμό επιστρώσεων που προσφέρουν διάφορα πλεονεκτήματα.
α) Σκλήρυνση
Οι οργανικοί φακοί χωρίς επιστρώσεις γρατσουνίζονται ποιο εύκολα από τους κρυστάλλινους λόγω της μαλακής φύσης του υλικού. Για την αύξηση της αντοχής στις γρατσουνιές υπάρχει η δυνατότητα πρόσθεσης μία επίστρωσης Σκλήρυνσης η οποία αυξάνει την αντοχή των φακών.

 


β) Αντί-ανακλαστικές επιστρώσεις
Σε όλες τις κατηγορίες υλικών υπάρχει η δυνατότητα επίστρωσης των φακών για την μείωση των αντανακλάσεων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι φακοί δεν καθρεφτίζουν όντας κοσμητικά ποιο αποδεκτοί και θα μεταδίδουν 4% περισσότερο φως και κατ επέκταση περισσότερες πληροφορίες προς το μάτι. Άλλες πρακτικές χρήσεις αποτελούν οι μειωμένες αντανακλάσεις από την οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή και τον περιβάλλον φωτισμό κατά την εργασία στο γραφείο και το μειωμένο θάμβος από τα επερχόμενα αυτοκίνητα κατά την νυχτερινή οδήγηση.

(4)  Φωτοχρωμία:
Η ύλη του φακού αντιδρά όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου με αποτέλεσμα να σκουραίνει και να παίρνει μορφή γυαλιών ηλίου. Η συγκεκριμένη ιδιότητα είναι πλέον διαθέσιμη σε κρυστάλλινη ή οργανική ύλη με δυνατότητα επιλογής γκρι ή καφέ χρώματος.

 (5)  Βαφές:
Υπάρχει δυνατότητα μόνιμης βαφής των οφθαλμικών φακών σε μία ευρεία γκάμα χρωμάτων με διάφορους βαθμούς σκουρότητας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να κατασκευάσουμε γυαλιά ηλίου με την συνταγή του εκάστοτε πελάτη.

(6)  Ασφαιρικότητα
Ο ασφαιρικός σχεδιασμός προσφέρει πλεονεκτήματα για τους οφθαλμικούς φακούς θετικής ισχύος που χρησιμοποιούνται για την διόρθωση της υπερμετρωπίας και της πρεσβυωπίας. Πρακτικά προσφέρουν μειωμένο πάχος και καλύτερη αισθητική λόγω της ποιο επίπεδης πρόσθιας επιφάνειας. Επίσης μειώνουν τις λεγόμενες περιφερειακές εκτροπές βελτιώνοντας την ποιότητα της όρασης και αυξάνοντας το οπτικό πεδίο.

(7)  Πολλαπλές εστίες:
Μετά το τεσσαρακοστό έτος της ηλικίας έχουμε την εμφάνιση της πρεσβυωπίας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει η ανάγκη διαφορετικής διόρθωσης για την μακρινή και την κοντινή όραση. Η λύση στο πρόβλημα δίνετε είτε με δύο διαφορετικά ζεύγη γυαλιών, το ένα για κοντινή εργασία και το άλλο για γενική χρήση, είτε με ένα ζεύγος διπλοεστιακών ή πολυεστιακών γυαλιών που συμπεριλαμβάνουν πέραν της μίας συνταγής σε ένα ζεύγος φακών.