Πολυεστιακά

Τα πολυεστιακά γυαλιά θεωρούνται ότι πλησιέστερο στην φυσική όραση μετά την έναρξη της πρεσβυωπίας. Σε ένα ζευγάρι πολυεστιακών φακών συμπεριλαμβάνετε η διόρθωση για την μακρινή αλλά και την κοντινή όραση. Ο βασική ιδέα της λειτουργίας τους είναι σχετικά απλή και είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τις οφθαλμικές κινήσεις.

Το επάνω μέρος του φακού συμπεριλαμβάνει την διόρθωση για την μακρινή όραση (π.χ. περπάτημα, τηλεόραση, οδήγηση) ενώ το κάτω μέρος αυτή για την κοντινή (π.χ. διάβασμα). Στο μεγαλύτερο μέρος των καθημερινών δραστηριοτήτων μας δεν χρειάζεται να σκεφτούμε ποιο μέρος του φακού τα χρησιμοποιήσουμε αφού όταν κοιτάμε μακριά τα μάτια μας κοιτάνε ευθεία και κατ’ επέκταση από το επάνω μέρος του φακού και όταν διαβάζουμε το βλέμμα μας υποσυνείδητα χαμηλώνει βλέποντας από το κάτω μέρος.
Μία από της βασικές διαφορές των πολυεστιακών φακών από τα διπλοεστιακά είναι το γεγονός ότι η μετάβαση της ισχύς από την μακρινή στην κοντινή ζώνη του φακού γίνεται σταδιακά, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο δύο ουσιαστικά πλεονεκτήματα.
- Πρώτον αποφεύγουμε την ορατή διαχωριστική γραμμή κατά μήκος του φακού που είναι χαρακτηριστική στα διπλοεστιακά. Εμφανισιακά οι πολυεστιακοί φακοί είναι ίδιοι με τους φακούς μονής όρασης παρέχοντας στον χρήστη τους αυξημένη αισθητική και διακριτικότητα.
- Δεύτερον τα πολυεστιακά γυαλιά παρέχουν μία επιπλέον ζώνη για την ευκρινή και άνετη όραση αντικειμένων που βρίσκονται σε ενδιάμεσες αποστάσεις δηλαδή μεταξύ ενός μέτρου και 40 εκατοστών. Στην ουσία αυτές τις αποστάσεις τις χρησιμοποιούμε καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, Για παράδειγμα κατά την χρήση ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, κοιτάζοντας το ταμπλό το αυτοκινήτου κατά την οδήγηση και άλλες ενασχολήσεις όπως το μαγείρεμα, το πλέξιμο κλπ.

 

 Varilux - Ο εφευρέτης των πολυεστιακών

 

Νέα γενιά πολυεστιακών Varilux Physio