Τμήμα Χαμηλής Όρασης

Τι είναι Χαμηλή Όραση;

Ο χαρακτηρισμός Χαμηλή Όραση δίνεται σε περιπτώσεις όπου η καλύτερη δυνατή όραση με συμβατικά γυαλιά ή φακούς επαφής δεν είναι ικανοποιητική για τον εκάστοτε ασθενή. Αυτό σημαίνει ότι το άτομο που έχει επηρεαστεί έχει χάσει ένα μέρος της ανεξαρτησίας του και εξαρτάτε από τρίτους για την κάλυψη μέρους των καθημερινών αναγκών και δραστηριοτήτων του.

Τι προκαλεί χαμηλή όραση;

Η χαμηλή όραση μπορεί να παρουσιασθεί σε κάθε ηλικία αν και είναι πιο κοινή στους ηλικιωμένους. Η ποιο συνηθισμένη αιτία μειωμένης όρασης στον γενικό πληθυσμό είναι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ακολουθούμενη από την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, τον προεγχείρητικό καταρράκτη και το γλαύκωμα.
 

Συχνότερες αιτίες χαμηλής όρασης ανά ηλικία:

Παιδιά και Έφηβοι
Οπτική νευρίτιδα
Συγγενής καταρράκτης
Νυσταγμός
Νόσος Stargardt
Μελαχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια

Ενήλικες
Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
Δυστροφίες του κερατοειδούς

3η Ηλικία
Εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
Καταρράκτης
Γλαύκωμα
Αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς

Άλλες παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν χαμηλή όραση είναι ο Αλφισμός, η υψηλή Μυωπία καθώς και άλλες λιγότερο συχνές παθήσεις.
 

Πώς αντιμετωπίζετε η Χαμηλή Όραση;

Η αντιμετώπιση της χαμηλής όρασης γίνετε με οπτικά ή ηλεκτρονικά μέσα. Σε γενικές γραμμές ο ρόλος των βοηθημάτων είναι η μεγέθυνση της εικόνας των αντικειμένων κάνοντας ευκολότερη την αναγνώριση τους και η ενίσχυση της αντίθεσης των αντικειμένων, του λεγόμενου contrast, έχοντας σαν στόχο τον ευκολότερο εντοπισμό τους.

Η αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων έχει σαν στόχο την αποκατάσταση μέρους της ανεξαρτησίας του παθόντα ώστε να μπορεί να εκπληρώνει μόνος του όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των καθημερινών του δραστηριοτήτων. Η αποκατάσταση έχει πολύπλευρα οφέλη όπως τα προφανή λειτουργικά, δηλαδή τη δυνατότητα παρακολούθησης τηλεόρασης, το διάβασμα ενός κειμένου ή την κίνηση στον χώρο, αλλά και δευτερεύοντα μα εξίσου σημαντικά ψυχολογικά οφέλη, μιας και η ανάκτηση έστω και μικρού μέρους της ανεξαρτησίας ενός ατόμου και η επανένταξη του στο κοινωνικό σύνολο είναι ανεκτίμητά.

Τα βοηθήματα χαμηλής όρασης μπορούν να πάρουν διάφορες μορφές όπως:

Πρισματικά & Μεγεθυντικά γυαλιά

Τηλεσκοπικά συστήματα κοντινής και μακρινής όρασης

Χρωματικά Φίλτρα ενίσχυσης της αντίθεσης (contrast)

Μεγεθυντικοί φακοί χειρός

Μεγεθυντικοί φακοί τσέπης

Πρόσθετοι Μεγεθυντικοί-φακοί (clip on)

Επιτραπέζιοι μεγεθυντικοί φακοί

Κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης
 

 

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να κλείσετε μία δωρεάν εξέταση μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας με e-mail ή τηλεφωνικά.